fredag 30 december 2011

jämföra erfarenheter

Det här med känselbortfall och muskelsvaghet....som jag har i båda mina händer. Lill- och ringfinger på båda händerna är "inte med" alls, de känns kalla och som "tandläkarbedövade". Händerna är fumliga och orkeslösa, jag har ingen kraft alls. Finmotoriken är katastrofal!
När jag var inlagd på lasarettet fick jag ett träningsprogram för mina händer, olika rörelser för att hålla igång och träna upp händer och fingrar. De här övningarna är skitjobbiga att göra!! Jag är helt slut efter bara fyra-fem...MEN...jag kämpar på! LITE varje dag...

Som det har varit för mig en tid pga diskbråcket i ländryggen, så har jag inte kunnat vrida mig åt höger och använda höger hand...som du behöver göra vid typ vid toabesök. Tänk dig då att istället använda vänster hand (med de problem som jag nämnt ovan).....ja det är fan inte lätt.
Duscha är inga problem, om t ex schampoflaskan är öppen och inte på väg att ta slut...för det där med att öppna och att klämma - ja det är problematiskt. Det är till och med problem att vrida om nyckeln i ytterdörren... ja det finns en hel del sånt där som man bara gjort innan, utan att tänka, och som NU bara är såååå jävla svårt!! Och det är såååå jävla frustrerande OCH skrämmande!!

Min väninna bröt armen, precis i handleden - givetvis höger arm, och ja, hon är högerhänt - i början av januari detta året. Gipsad från hand till armbåge. När hon berättar om saker som hon varit med om....ja då är mina erfarenheter OCH KLAGOMÅL en droppe i havet.
När hon berättar om hur det gick till för henne i duschen - höger arm inplastad för att skydda gipset... och så ska man klämma ut lite tvål. Jovisst, du kan klämma flaskan med vänster....men du har inte en "annan hand" att hälla det i... Och visst, schampot kan du ju trycka ut direkt i håret.... Och om du håller duschen med ena handen och vill ha lite mer varmt eller kallt...då har du fan inte en hand till som du kan använda...  Borsta tänderna och hålla tandborsten med fel hand. Fixa sin make up, klä på sig...med bara en hand, den som är fel för dig att använda.

När vi har jämfört våra erfarenheter, ja jäklar vad vi har skrattat!!! Hon har ju gått igenom sitt, medan jag är mitt i mitt eget just nu.....och visst, fast vi skrattat så tårarna runnit, så är jag samtidigt rädd. Rädd och ledsen för att det känns så jäkla obehagligt...att inte ha kontroll på mina händer och fingrar...att inte kunna sträcka ut ring- och lillfinger på höger hand...att inte orka, att fan inte ens orka att bara trycka ut det sista i Kalles randiga....

1 kommentar:

Anita sa...

Kära vän!
Sluta inte att kämpa, du gör framsteg för varje gång vi träffas och det är rätt ofta (himla kul) fast du ser inte dina framsteg lika tydligt eftersom problematiken med händerna stör hela tiden. Det blir bättre!! Man kan inte skynda på läkningen inne i kroppen, det tar tid,ge inte opp! Undertiden gäller det att fylla tiden med nåt kul eller sätta upp ett bra "frisk-mål" vi får fundera ut nåt kul! Kram <3 Anita