torsdag 21 oktober 2010

hemhjälp

Hushållerska. Jag har haft samma i minst 30 år. Hon har varit pålitlig, påhittig, glad och en riktig pärla att umgås med.
Hon har hjälpt mig med alla inköp, disk och undanplock, städning, matlagning, tvätten, ekonomin (dvs. betalt räkningar och sånt) och varit en underbar tillgång på olika bjudningar när goda vänner varit här. Allt har fungerat utmärkt med hennes hjälp. Inte en enda sjukdag har hon haft under de här åren. Ja, hon har väl varit sjuk eller krasslig nån gång, men hon har trots detta alltid presterat sitt yttersta. Hon har fött två barn, gått igenom en skilsmässa, haft någon eller några relationer efter det, ägt både hus och bostadsrätt... men alltid försökt hålla huvudet högt. Aldrig visat utåt hur hon antagligen har mått inombords. Hon har haft ups-and-downs som vem som helst, men som sagt...hon har varit och ÄR en unik människa, en speciell pärla om jag får säga det själv. Hon har svårt att ta komplimanger och fina ord, tycker alltid att det blir "to much". Hon är en fena på vitsar...gärna grova.
På sista tiden har hon inte varit lika mycket "på hugget".
Inköpen - nu blir det på sin höjd en gång i veckan och då glömmer hon ofta inköpslistan.
Tvätten - förut var det ett par maskiner en gång i veckan, nu blir det kanske totalt en maskin var fjortonde dag. Prata inte om att stryka tvätten... kanske, om jag ber om det, men bara då.
Disk och undanplock - nu är det kanske en gång i veckan - för jag är ju inte hemma så mycket och stökar till det.
Städning - ja hon säger att det inte är lönt att städa nåt vidare just nu, det springer ju hantverkare i lägenheten hela tiden. Hon inbillar sig att det kommer att vara hantverkare här hela tiden, så städningen.. ja den har inte blivit gjord på några veckor...och hon säger att det lär dröja innan dammsugaren och moppen tas fram igen...
Matlagning - innan var det varje dag - nu blir det på sin höjd "storkok" kanske två gånger i månaden.
Ekonomin - detta är nog det enda som fungerar - räkningarna betalas punktligt, så fort min lön kommer in på kontot.
Goda vänner på bjudning - ja det är evigheter sen. Hmm...var det nyårsafton 2009 senast????

Varför har det blivit så här? Jag funderar på att göra mig av med henne, jag vill få ordning på mitt liv igen. Jag vill få tillbaka den glada, optimistiska, påhittiga damen igen. Hon som var mer pigg än trött varje dag....

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle aldrig göra mig av med henne!! Tycker att hon är en fantastik människa, underbar vän, rolig, pålitlig, humoristisk, slagfärdig och har alltid skitkul tillsammans med henne!! :)) Men det där med energi och fester.... ja faktum är att jag har precis samma problematik med min hemhjälp, nog fan kunde hon väl ha lite mer energi!! Själv är man ju helt färdig efter en normal arbetsdag på jobbet!

Kram

Nettan sa...

Min hemhjälp försöker att säga upp sig med jämna mellanrum, speciellt som coach för man och barn!
Kram på dig du underbara!

Enelycke sa...

Håller med föregående skribent! Ta bara tag i situationen!

AE sa...

Tack Nettan för dina goa ord! Kram